Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi

2019

2019

LOCUS
AYAZAĞA LOTUS ÇİÇEĞİ ANAOKULU/İSTANBUL, 2019
 
TASARIM VE UYGULAMA EKİBİ 
Aleyna Akçay
Barış Gündoğdu
Başak Eylül Ağaoğlu
Begüm Altuğ
Beyza Şen
Cemre Gürz
Ceyda Tahtabacak
Çağla Kayıkçı
Dilara Alpman
Helin Karadeniz
İlir Gökhan
İrem Azak
Mert Özçelik
Semanur Yılmaz
Sude Çelimli
Zeynep Özdemir
Ana Beatriz
 
PROJE YÜRÜTÜCÜLERİ
Ahmet Sezgin
Ali Arslan 
 
PROJE ASİSTANLARI
Arif Şahin 
Ayşe Sena Nur Turhan
Mehmet Cihat Ayaz
 
PROJE DESTEKÇİLERİ
Sarıyer Belediyesi
 
UYGULAMA DESTEĞİ
Sarıyer Belediyesi
 
PROJE AÇIKLAMASI 
2019 yılının haziran ayında hayata geçirilen proje, mimarlık fakültesindeki ilk senesini bitiren on altı öğrenci ile üç buçuk hafta gibi bir sürede tasarlandı ve uygulandı. Sürecin başından sonuna kadar öğrencilerin aktif rol aldığı projede, ilk olarak verilen alan ilgili analizler ve ne tür ihtiyaçlar olduğu konusunda analizler yapıldı. Daha sonra gruplara ayrılan öğrenciler proje önerilerini yaptıkları maketler ve çizimler ile diğer arkadaşlarına sundu ve aralarından ortak fikirler ve yaklaşımlar seçilerek nihai proje tasarlandı.
 
Tamamı başka projelerden sökülen atık durumundaki ahşapları temizleyip değerlendiren ekip, tasarımını da bu malzemelere göre revize etti. Ahşap malzemenin getirmiş olduğu işleme kolaylığı sayesinde öğrenciler farklı tip geçmeler ve birleşimler çalıştı. Aynı zamanda farklı malzemeleri de deneyimlemek için çalışmalar yapan öğrenciler farklı kalıplarla beton denemeleri üretti ve bu çalışmalarını projeye entegre etti.
 
Ayazağa’daki Lotus Çiçeği Anaokulunun önündeki parka yerleşen proje, okul öğrencilerine olduğu kadar civarda yaşayan çocukların da kullanımı düşünülerek tasarlandı. Dikdörtgen şeklindeki beton zeminin köşesinde konumlanan strüktür, oturma birimleriyle beraber bu alanı tribün gibi çevreleyip betimlerken aynı zamanda çocukların hayal gücü ve tanımsız yapısıyla zaman zaman içine girip oynanacak bir ağaç ev, üstüne tırmanılacak bir kale ya da isimsiz bir oyun alanı halini alıyor.
 
        
 
 
TÜNEL
AYAZAĞA LOTUS ÇİÇEĞİ ANAOKULU/İSTANBUL, 2019
 
TASARIM VE UYGULAMA EKİBİ 
Ayşegül Selamet
Ayşen Kır
Çağla Şenol
Doğa Yeşim Akok
Ecenur Budak
Enes Özdemir
Gizem Küçük
Hayriye Sülümer
İrem Yıldırım
Melis Turhan
Simge Sezer
Suedanur Bersu Özkara
Şükrü Uzun
Süleyman Doğuhan Coşgun
Sümeyra Koca
Zeynep Gaye Işık
 
PROJE YÜRÜTÜCÜLERİ
Aslı Şener
Zeynep Aydemir
 
PROJE ASİSTANLARI
Kubilay Akkoyun
Tuna Karataş
 
PROJE DESTEKÇİLERİ
Sarıyer Belediyesi
 
UYGULAMA DESTEĞİ
Sarıyer Belediyesi
 
PROJE AÇIKLAMASI 
Proje, Sarıyer Belediyesi Rotary Lotus Çiçeği Kreşi içinde bir iç mekan projesi olarak tasarlanıp uygulandı. Ayazağa’da bulunan tek katlı ve 3 derslikli kreşin giriş alanı ve koridorlarını yeniden ele alan proje, 3 ve 6 yaş aralığındaki kullanıcısına oyunlu bir giriş, okuma ve oyun alanı sunmak ve bütüncül bir ortak mekan duygusu kazandırmak amacıyla, iki buçuk haftalık bir süreçte on altı birinci sınıf öğrencisi, iki öğrenci asistan ve iki yürütücü tarafından, yerinde hep birlikte tasarım ve uygulaması yapılarak gerçekleştirildi.  
Projenin ana hedefi, öncesinde ana koridordan doğramalarla ayrılmış giriş holünün, çocuklara esnek kullanım ve farklı deneyim imkanı verebilecek bir şekilde iç mekana kademeli bir geçişle dahil edilmesi; bu alanla birlikte sınıflar dışında kalan ortak alanların, çocuk dünyasına uygun renkli ortak bir dile kavuşturulmasıydı. Bu hedefi gerçekleştirirken projenin de odak noktası olarak tasarlanan, kullanıcılarının koydukları isimle ‘tünel’; çocuk ölçeğinden mekanı farklı algılamayı ve deneyimlemeyi sağlayan, çeşitli ve alternatif kullanımlara izin veren bir geçiş elemanı olarak hayata geçirildi. 
Sarıyer Belediyesi’nin de desteği ile gerçekleştirilen projede öğrenciler, ortak çalışma ve üretim pratiklerini geliştirmenin yanında, aktif olarak kullanılan bir ortamda çalıştıkları için, kullanıcı ile birebir iletişim içinde oldukları ve kullanım potansiyellerine ilişkin gözlem yapma şansını da buldukları bir tasarım ve uygulama süreci deneyimi elde etmiş oldular.
 
   
 
KÖK
ETİLER CUMHURİYET ORTAOKULU/İSTANBUL, 2019
 
TASARIM VE UYGULAMA EKİBİ  
Arda Yurdakul
Berken Burak Duman
Beyza Elbasan
Beyzanur Meriç
Buse Şahin
Doğa Özer
Hayrunnisa Mutlu
İpek Erişen
Kübra Küçük
Rümeysa Betül Pirmut
Sinan Reçber
Yaren Gülmen
Zeynep Kılıçarslan
 
PROJE YÜRÜTÜCÜLERİ
Beril Sarısakal
Didem Sağlam
 
PROJE ASİSTANLARI
Resul Emre Kaba
Zülfüye Yıldız
 
PROJE AÇIKLAMASI 
MEF Üniversitesi Tasarla ve Yap! Stüdyosu öğrencileri tarafından tasarlanan KÖK, maddi kimliğinin farkındaymışçasına iki ağacın gölgesine tutunarak bedenin farklı pozisyonları için sayısız potansiyel yaratıyor.
 
Arsasına inşa edilecek ek yapı nedeniyle açık alan yüz ölçümü oldukça azalan okul bahçesinde konumlanan KÖK, öğrencilerin bir araya gelebileceği işlevsel mekanlar ihtiyacı doğrultusunda geliştirildi. Öğrencilerin sahip oldukları bu sınırlı alanı verimli şekilde kullanılır kılma amacı doğrultusunda oluşturulan bu küçük ölçekli müdahale, yakınındaki kantin ile birlikte çalışarak kullanıcılarının sosyalleşebilecekleri bir serbest alan olmayı hedefliyor.
 
KÖK, aynı en kesitli ahşap parçaların tekrar eden iki açı ile bir araya getirilmesi sonucunda ortaya çıkarıldı. Ahşap parçalar, tekrarlayan birleşim detayları ile farklı yüksekliklerde bir araya getirildi ve mekanın ana kullanıcısı olan öğrencilerin farklı bedensel biçimlerde ağaçlar ve dolayısıyla da oturma ve toplanma alanı KÖK ile etkileşime geçebilmeleri amaçlandı.


  ,
 
DÜŞEY OKUL BAHÇESİ
ETİLER CUMHURİYET ORTAOKULU/İSTANBUL, 2019
 
TASARIM VE UYGULAMA EKİBİ  
Alara Küçük
Asiye Nur Akbulut
Ayça Oğur
Barış Yardımcı
Berfu Karagöz
Deniz İlhan
Fatma Gül İldan
İlayda Murtezaoğlu
Miray Bakırcı
Sena Balcı
Pelin Yardımcı
Ebrar Göksu Demir
Dilara Öztürk
Kutlay Haklı
Rahime Duygu Demir
Turhan Yüceyalçın
Yaren Atalay
Zümra Ocak
 
PROJE YÜRÜTÜCÜLERİ
Kürşad Özdemir
 
PROJE ASİSTANLARI
İrem Yağmur Cebeci
Münür Özçelik
 
PROJE AÇIKLAMASI 
Bir okul binasının giriş kısmına inşa edilen ahşap duvar için daha önceki projelerden  arta kalan ve sökülen ahşap profiller kullanıldı. Okul yönetimi ile birlikte yapılan ön çalışma, tasarım dersi için bir uygulama strüktürü ihtiyacını ortaya koydu. İnşa ettikçe yeniden tasarlanan strüktür tasarım dersi öğrencilerinin kullanacağı bir düşey bahçe yüzeyi sunuyor.
 
İnşa edilen ahşap duvar hem tırmanan yüzey bitkilerine hem de iç kompartımanları ile saksı bitkilerine uygun olarak tasarlandı ve imal edildi. Duvarın değişen açılarda modüllere bölünmüş ön yüzeyi hem bitkilerin hem de yerinde duramayan miniklerin tırmanmasına imkan verecek.

     
 
 
JOIN
ERİVAN/ERMENİSTAN, 2019
 
TASARIM VE UYGULAMA EKİBİ  
Ayça Dursun
Ayşe Güldane Özdoğan
Çağla Akşahin 
Fatma Nur Şahin
Mert Can Keskin
Rengin Şeşeoğlu
Satuk Buğra Sarı
Sena Sevinç Öztürk
Serkan Alp Balekoğlu
Şebnem Akalın
Anna Martirosyan (NUACA Üniversitesi)
Anzhelika Manukian (NUACA Üniversitesi)
Arno Baghumyan (NUACA Üniversitesi)
Gayane Aramyan (NUACA Üniversitesi)
Gegham Dadalyan (NUACA Üniversitesi)
Gnel Yeghiazaryan (NUACA Üniversitesi)
Meri Grigoryan (NUACA Üniversitesi)
Sarkis Agopian (NUACA Üniversitesi)
Svetlana Ohanyan (NUACA Üniversitesi)
Viktorya Demirtshyan (NUACA Üniversitesi)
Yeva Nazaryan (NUACA Üniversitesi)
 
PROJE YÜRÜTÜCÜLERİ
Avşar Karababa (MEF Üniversitesi)
Sibel Yasemin Özgan (MEF Üniversitesi)
Arthur Yeghiazaryan (NUACA Üniversitesi)
 
PROJE ASİSTANLARI
Anna Vardanyan (NUACA Üniversitesi)
Argam Shahbazyan (NUACA Üniversitesi)
Melsida Babayan (NUACA Üniversitesi)
Serly Vartabedian (NUACA Üniversitesi)
Varduhi Yeghiazaryan (NUACA Üniversitesi)
 
PROJE DESTEKÇİLERİ
Hrant Dink Vakfı
 
PROJE AÇIKLAMASI 
JOIN projesi, MEF Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri ile Ermenistan Ulusal İnşaat Üniversitesi (NUACA) öğrencilerinin katılımıyla 24 Haziran – 10 Temmuz 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Proje, Erivan, Ermenistan’da 2-17 yaşlarında kronik hastalıkları olan çocukların tedavi görerek eğitimlerine devam ettikleri, Direct Aid Association’a (DAA) bağlı bir hastane okulu için çok işlevli oyun ve sosyalleşme alanıdır.
Ana ahşap strüktüre eklemlenen oturma, tırmanma, asılma, sallanma, uzanma gibi farklı işlevleri bir araya getiren JOIN, ismini proje konseptinden alır. Bu farklı işlevler, strüktüre düşeyde ve yatayda bağlanan küçük kesitli ahşap elemanlar ile sağlanmıştır.
  
    

GAVCAR
GAZİMAĞUSA/KKTC, 2019
 
TASARIM VE UYGULAMA EKİBİ  
Murat Kavçin
Ebru Topçu
Elif Doğan
İrem Metin
Didenaz Sönmez
Beyza Meydancı
Görkem Yıldırım
Boray Kurtoğlu
Ege İş
Dilara Demirbay
Büşra Selçuk (Doğu Akdeniz Üniversitesi)
Doğukan Bodur (Doğu Akdeniz Üniversitesi)
Hüseyin Fidan (Doğu Akdeniz Üniversitesi)
Mustafa Kırılmaz (Doğu Akdeniz Üniversitesi)
Yusuf Can Sarısoy (Doğu Akdeniz Üniversitesi)
 
PROJE YÜRÜTÜCÜLERİ
Burcu Serdar Köknar
Ozan Avcı 
 
PROJE ASİSTANLARI
Gökberk Meşeli
 
PROJE DESTEKÇİLERİ
Yeniboğaziçi Belediyesi
Doğu Akdeniz Üniversitesi
 
PROJE AÇIKLAMASI 
Gavcar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gazi Mağusa’da Yeni Boğaziçi Belediyesi’ne ait bir halk plajında, 10 MEF Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, 5 Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi, 2 MEF öğretim üyesi tarafından  tasarlandı ve uygulandı. Proje ismini, alanda yetişen yörede Gavcar olarak bilinen Ferula communis bitkisinden alıyor. Tasarım sürecinde olabildiğince yerel malzemelerin kullanılması hedeflenen projede, kurumuş gavcar gövdeleri hafif ve sağlam yapıları nedeniyle gölgelendirme panelinde, yakın çevreden alınan farklı tip topraklar ise sıkıştırılmış döşeme panellerinde kullanıldı. 
 
Projenin ana parçaları olan döşeme, oturma ve gölgelendirme elemanları, 50cm’in katları şeklinde kurgulanan panellerin içlerinin farklı dokularda gavcar, toprak ve ahşap malzemelerle tasarlanmasıyla oluşturuldu. Kumsalda oturma, güneşlenme, dinlenme gibi olanakları sunan Gavcar, günün her saatinde değişen gölge niteliğine göre kendi mekansallığını yeniden üretiyor.


    
 
BOSTAN
MEF ÜNİVERSİTESİ/İSTANBUL, 2019
 
TASARIM VE UYGULAMA EKİBİ  
Aleyna Nur Akgül
Badesu Karatay
Batuhan Hacıbeyoğlu
Caner Dönmez
Ceyda Gezer
Ceyda İnan
Dilara Atalay
Dilruba Çerçi
Duygu Dalgıç
Efe Kaan Atılgan
Eslem İnce
Mert Ateş
Merve Çelik
Nilay Aslan
Nur Ezgi Keleştemur
Ramazan Serhat Çetin
Semiha Sude Ozfen
 
PROJE YÜRÜTÜCÜLERİ
Eyüp Arıkboğa
Hürcan Bayram
Merve Akdoğan
Sezai Akgül 
 
PROJE DESTEKÇİLERİ
MEF Üniversitesi
 
PROJE AÇIKLAMASI 
MEF Üniversitesi “Tasarla ve Yap!” stüdyosu kapsamında yapılmış olan “Bostan” projesi ile üniversite bahçesinin kullanılmayan köşesini; öğrencilerin birbirleriyle karşılaştıkları, sosyalleştikleri ve üniversite yaşamları boyunca ürettikleri bir mekana dönüştürmek amaçlanmıştır. 
 
Mevcut durumda eskimiş ve yıpranmış olan bostan yataklarının yenilenmesi ve eklenen mimari elemanlar ile çevresine yeni fonksiyonlar kazandırılması projenin başlangıç noktasıydı. Kazandırılacak olan fonksiyonlarla birlikte üniversite öğrencilerinin “Bostan”ı ve çevresini etkin bir şekilde kullanması ve “Bostan” dan sorumlu Bostan Kulübü’nün etkinliklerini yürütebileceği bir mekan oluşturması amaçlanmıştır.
 
Eğimli zeminle paralel bir şekilde yükselen omurga, alandaki sirkülasyonu farklı kullanım potansiyelleri ile birleştirir. Eğimle birlikte yükselen omurgaya eklenen platformlardan oluşan ve eğimi taklit ederek ilerleyen yeni strüktür, alanı daha ulaşılabilir kılmıştır ve yer yer sebze yataklarına sızarak bostanla iç içe geçen bir mimari oluşturmuştur. Omurganın bir uzvu gibi hareket eden çıkıntılar strüktür, bostan ve eğim arası geçişleri sağlayarak aynı zamanda oturma birimi, tezgah, bostan ve depolama gibi fonksiyonlara dönüşmüştür.
 
  
 
ASMA KAT
MEF ÜNİVERSİTESİ/İSTANBUL, 2019
 
TASARIM VE UYGULAMA EKİBİ  
Bahar Adlı
Burcu Albayrak
Deniz Sinem Oğus
Derya Han
Elif Şevval Yılmaz
Fatma Kevser Aksoy
Gizem Eryılmaz
Hilal Güney
Irmak Yelok
Kaan Berk Kaya
Mehmet Berkay Erbaşı
Mustafa Güney
Neslihan Bıyıklı
Selahattin Biberoğlu
Selen Ağaoğlu
Zeynep Çifcibaşı
 
PROJE YÜRÜTÜCÜLERİ
Osman Faruk Akkum
Tunahan Çelen
Ubeydullah Yaşar
Yusuf Aras Kalkan 
 
PROJE DESTEKÇİLERİ
MEF Üniversitesi
 
PROJE AÇIKLAMASI 
MEF Üniversitesi’nin tarihi Rektörlük köşkünün bahçesinde konumlanan Asma Kat projesi, yerleştiği alanın mevcut vejetasyonu ve topoğrafik yapısının karakterini ortaya çıkarmayı ve doğal olan ile insan yapısı olanın ilişkisini vurgulamayı hedefler. Alanın değişen kotlarına yerleşen platformlarla farklı kulanım potansiyelleri sunan tasarım; tüm üniversite öğrencileri, öğretim üyeleri ve çalışanlar için mimari ve doğanın ara kesitinde özgün bir mekansal deneyim kurmayı amaçlar. 
 
Asma Kat Pergola ve açık çalışma alanları projesi Tasarla ve Yap stüdyosu kapsamında Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri tarafından 26 Haziran - 30 Temmuz 2019 tarihleri arasında tasarlanarak uygulandı.

    
 
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Bu internet sitesini kullanarak bu çerezlerin kullanılmasını kabul etmiş olursunuz. Çerezleri nasıl kullandığımız, sildiğimiz ve engellediğimiz ile ilgili detaylı bilgi için lütfen Çerez Politikası sayfasını okuyunuz.
x