top of page

Düşey Okul Bahçesi

2019

Tasarım ve Uygulama Ekibi:

Alara Küçük, Asiye Nur Akbulut, Ayça Oğur, Barış Yardımcı, Berfu Karagöz, Deniz İlhan, Fatma Gül İldan
İlayda Murtezaoğlu, Miray Bakırcı Sena Balcı, Pelin Yardımcı, Ebrar Göksu Demir, Dilara Öztürk, Kutlay Haklı, Rahime Duygu Demir, Turhan Yüceyalçın, Yaren Atalay, Zümra Ocak

Proje Yürütücüleri:

İrem Yağmur Cebeci, Kürşad Özdemir, Münür Özçelik

Proje Asistanları:

Uygulama Desteği:

Proje Destekçileri:

This timber structure is an articulation of voids and sections, presenting a basis for a vertical garden at the limited entrance space of a middle school in Istanbul. The pre-design phase meetings with the school management revealed the need for an application structure for the upcoming design course in the program, where students can design and build their work in a real physical environment: a green wall in this case. The use of recycled timber material from previous FADA Design & Build projects enabled an ultimately low-cost project in terms of financial and environmental resources. The constructed work, with interior compartments of different sizes and a changing rhythm of vertical sections presented a playful challenge in achieving the correct angles at each frame while touching the existing lightly. There stands now, a friendly timber skeleton for the green and the naughty ones to climb on.

Bir okul binasının giriş kısmına inşa edilen ahşap duvar sınırlı alanda düşey bir uygulama bahçesi altyapısı sunmakta. Okul yönetimi ile birlikte yapılan ön çalışma, tasarım dersi için bir tatbikat strüktürü ihtiyacını ortaya koydu. Ev sahibinin talep ettiği ile erişilebilen kaynaklar karşılaştırıldı ve modüler olarak ilerleyen, ilerledikçe farklılaşan bir düzen benimsendi. Strüktürde yalnızca geri dönüştürülmüş (daha önceki projelerden arta kalan veya sökülen) ahşap profiller ve sınırlı miktarda tespit elemanı kullanıldı. İnşa ettikçe yeniden tasarlanan bir strüktür olarak ortaya çıkan proje, tasarım dersi öğrencilerinin kullanacağı bir düşey bahçe yüzeyi. Okulun giriş cephesinde yer alan strüktür -bitkiler ve öğrenci işleriyle donandıkça- okul yapısına doğal formlarla bezenmiş yeni bir artikülasyon yüzeyi olarak eklemlenecek.
İnşa edilen ahşap duvar hem tırmanan yüzey bitkilerine hem de iç kompartımanları ile saksı bitkilerine uygun olarak tasarlandı ve imal edildi. Duvarın değişen açılarda modüllere bölünmüş ön yüzeyi hem bitkilerin hem de yerinde duramayan miniklerin tırmanmasına imkan verecek.

bottom of page