top of page

No:4/cats

2022

Tasarım ve Uygulama Ekibi:

A. Aydeniz Yalnız, Ataman Yön, Asude Karamanlı, Duygu Karaoğlu, Elif Koç, Esra Süslü, Gece Kıyak, İrem Uysal, Mahmut Kemal, Ö. Cansu Çelebi, Sude Aydın

Proje Yürütücüleri:

Ozan Avcı, Büşra Ünver

Proje Asistanları:

M. Orçun Eyvel

Uygulama Desteği:

Proje Destekçileri:

TORİD, Koç Orman Ürünleri

MEF Üniversitesi, Tasarla ve Yap! Stüdyosu öğrencileri, üniversitenin bahçesinde yaşayan kediler için ‘NO:4 CATS’ adını verdikleri bir yaşam alanı inşa etti.

NO:4 CATS, 27 Haziran - 5 Temmuz 2022 tarihleri arasında MEF Üniversitesi 2022 Tasarla ve Yap! yaz stajı kapsamında Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri tarafından tasarlanıp inşa edildi.

Proje, üniversite bahçesinde yaşayan kedilerin bakımını üstlenen kişilerin, kedilerin barınma ihtiyacını karşılayabilecek bir birim talebi doğrultusunda tasarlandı. Projede kedilerin sağlıklı bir şekilde barınmalarını sağlamak, bununla birlikte beslenme, dinlenme, oyun oynama gibi ihtiyaçlarını karşılamak hedeflendi. Strüktür, çeşitli birimlere sahip 12 modülden oluşturuldu. Strüktürün dört modülü her hava koşuluna uyum sağlayacak uyku birimlerinden, iki modülü dört tarafından kullanıma açık mama ünitesinden, bir modülü mama deposundan, kalan modüller ise hamak, köprüler, merdivenler, labirentler ve yumak uzayından oluşturuldu. Oyun birimlerinden biri olan modülün üzerine dönem içerisinde konuk olarak gelen Fırat Neziroğlu tarafından verilen derste öğrenilen dokuma tekniğiyle kedilerin üzerinde yatabileceği bir hamak örüldü. Aynı iple bir diğer oyun modülüne farklı genişlik ve yüksekliklerden oluşan bir labirent yapıldı. Geriye kalan iplerle kedilerin yumak sevgisini göz önünde bulundurarak bir yumak uzayı oluşturuldu. Mama birimlerinin üzerine saçaklar yaparak kedilerin yağışlı ve çok güneşli havalarda korunaklı bir şekilde mama yiyebilecekleri iki döşeme oluşturuldu. Ardından uyku birimlerinin döşemeleri inşa edildi. Aynı zamanda hamile ve yavru kedilerin rahatlıkla üst kotlara ulaşabilecekleri iki kedi merdiveni ve yan modüllere geçişi kolaylaştıran köprüler oluşturuldu. Son aşama olan barınma ve mama birimlerinin oluşturulabilmesi için levhaların dijital ortamda çizimleri yapılarak lazer kesime gönderildi. Eş zamanda strüktür modüllerinin soğuk almaması, mamaların ıslanmaması ve strüktürün dengede kalabilmesi için ahşap ayaklar uygun ölçülerde kesilerek monte edildi. Daha sonrasında levhaların montajı yapılarak strüktür kullanıma hazır hale getirildi ve okulun açık alanında seçilen boşluğa yerleştirilerek proje tamamlandı.

bottom of page