Omnibüs
2016
Design and Build! Studio Team:
Elif Lahor, Miray Akbulut, Mehmet, Eroğlu, İlayda Baydemir, Berfin Salebcioğlu, Gülfem Bayraktar, Öykü Beşer, Sami Yücel, Betül Çakmak, Aybike Şenkaya, Nagehan Taviloğlu
Tutors:
Ahmet Sezgin, Hazal Seval
Project Assistants:
Construction Support:
Collaborators:
DS Mimarlık, Sarıyer Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, TAV
Omnibus was designed in order to provide a multi-purpose room to Güney Kıldıran Primary School with a process where design and production are experienced as a whole. For the multi-purpose room, a design that will be separated from the existing classrooms and versatile for different activities at the school was aimed. With interviews with school principals and teachers; the design, which was developed after the needs and demands of the school were determined, opened the facade of the room to the hobby garden, steps were made for students to sit freely instead of the seats and a scene was created in it. The moving line flooring, which determines the step form, was continued in the division of the lighting fixtures and the room and reflected on the entire design. The transformation of the old boiler room; included many and different work items such as sanitary installation, fixed seating steps, window joinery, plaster and paint, flooring, electrical fixtures. The work items that require extensive experience and equipment were made possible with the support of Sarıyer Municipality teams. This project, in which students have experience in design, manufacturing and coordination with intense work, has brought the design product multi-purpose room to the school.
Omnibüs, tasarım ve üretimin bütün olarak deneyimlendiği bir süreçle Güney Kıldıran İlkokulu’na çok amaçlı oda kazandırmak amacıyla gerçekleştirildi. Çok amaçlı odanın okulda gerçekleşecek farklı etkinlikler için versatil ve mevcut dersliklerinden ayrışacak bir tasarım amaçlandı. Okul müdiresi ve öğretmenleri ile görüşmelerle okulun ihtiyaçlarının ve taleplerinin belirlenmesinin ardından geliştirilen tasarım, odanın dış cephesini hobi bahçesine açtı, oturaklar yerine öğrencilerin serbest biçimde oturabileceği basamaklar yapıldı ve içinde bir sahne oluşturuldu. Basamak formunu belirleyen hareketli çizgi zemin döşemesi, aydınlatma armatürleri ve odanın bölünmesinde sürdürüldü ve tasarımın tümüne yansıdı. Eski kazan dairesi olan odanın dönüşümü, sıhhi tesisat, sabit oturma basamakları, pencere doğraması, sıva ve boya, yer döşemesi, elektrik armatürleri gibi çok sayıda ve farklı iş kalemi içerdi. Yoğun deneyim ve ekipman gerektiren iş kalemlerinin yapılması Sarıyer Belediyesi ekiplerinin desteğiyle mümkün oldu. Öğrencilerin yoğun bir çalışmayla tasarım, imalat ve koordinasyon deneyimine sahip olduğu bu proje, okula tasarım ürünü çok amaçlı oda kazandırdı.